Materialenlijst

Wanneer je bij de selectie gaat turnen zijn er een aantal dingen die je moet weten en moet aanschaffen. Het is gebruikelijk om op hoger niveau materialen te gebruiken bijvoorbeeld ter voorkoming van blessures. Tijdens wedstrijden is op nationaal niveau bijvoorbeeld verplicht om met lusjes te turnen. Deze lusjes maken dus onderdeel uit van het toestelturnen. De aanschafkosten van hulpmaterialen zijn hoog. Het gebruik is echter langdurig en voorkomt leed. Hulpmaterialen maken ook onderdeel uit van het methodisch turnen. Het aanschaffen van materialen is daarom zowel voor landelijk als regionaal niveau verplicht.

Onderstaand een beknopt overzicht van hetgeen je nodig hebt met een aantal handige links waar de materialen te koop zijn.

Voor meer informatie zie het selectiereglement met het verzoek deze zorgvuldig door te lezen. Heb je vragen of twijfel je ergens over, neem dan altijd contact op met de turncoördinator@tigaleek.nl

Lusjes (vanaf 6 jr.)

Op bepaalde niveaus is het gebruik een vast onderdeel van het toestelturnen. Dit wordt methodisch turnen genoemd. Op deze manier leert de turnster te wennen om bijvoorbeeld zonder angst over de kop te gaan (reuzenzwaaien). Het gebruik maken van de lusjes is verplicht op landelijk niveau voor instap N1 t/mN3  en pupil N1 t/m N3.

Voor het methodisch turnen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van lusjes. Lusjes zijn rekstokbandjes om de veiligheid van een turnster te garanderen. De rekstokbandjes worden gebruikt met lange polsbandjes en zonder handschoentjes, maar ook met polsbandjes en handschoentjes (turnster maakt zelf die keuze).

Lusjes mogen nooit tegelijk gebruikt worden met magnesium om het blokkeren van de lusjes te voorkomen. Magnesium verhindert het soepel kunnen draaien aan het rek.

Waar te koop

  1. http://www.lusjes.com/130–progrips-club.html
  2. http://kringelsport.nl/contents/nl/d58_turnaccessoires_turnspullen_turncadeau.html

Polsbandjes (verplicht bij lusjes)

Voor de juiste maat wordt verwezen naar de klantenservice van de verkopende instanties.

De vingerhandschoentjes zijn van wol (voor het makkelijk kunnen glijden) en te verkrijgen bij H & M, Wibra, Zeeman, etc. Zodra er gaten ontstaan, worden de handschoenen direct vervangen.

Waar te koop

  1. http://www.de-wisselsprong.nl/international/turnen-diversen/polsbandjes.html
  2. http://kringelsport.nl/contents/nl/d244_Polsbanden_Handschoenen.html (polsbandjes (ook in kleur)

Brugleertjes (zelf te bepalen)

Turnster zal vanaf 7 jaar leren om met brugleertjes te turnen. Leertjes zorgen er voor op de handpalm geen blaren ontstaan. Het voorkomt geen blaren aan de zijkant of op de polsen. De leertjes zijn niet verplicht. De keuze wordt dus aan de turnster overgelaten.

Duur van de materiaal is afhankelijk van het gebruik. Let op: als de turnster in lengte is toegenomen, dan dienen de leertjes vervangen te worden!

http://www.hesters.nl/webwinkel/collectie-16-17/leertjes-brug-ongelijk-moreau-competitie/

Polsbraces (verplicht vanaf 6jr.)

Turnster dient gebruik te maken van polsbraces om polsblessures te voorkomen. Met name bij elementen als handstandheffen kan door overbelasting serieuze blessures ontstaan (peesontstekingen zijn ernstige blessures die moeilijk te genezen zijn, met alle gevolgen van dien). Aftapen van de pols is ook toegestaan. De meest gangbare maat polsbrace is 1. De meeste turnsters zijn rank gebouwd en hebben dunne polsen. Vraag bij twijfel om advies klantenservice van de verkopende organisatie.

Waar te koop

http://www.hesters.nl/webwinkel/collectie-16-17/polsbrace-polversteviging/

Magnesium (verplicht)

Turnster zorgt zelf voor magnesium. Bewaar magnesium in een doosje dat luchtdicht kan worden afgesloten. Op wedstrijden is magnesium aanwezig.

Waar te koop

https://www.fitness-seller.nl/magnesium-grip-chalk/?gclid=CImYguqrl9QCFZQy0wodP14D0Q.

Enkel- en polsgewichtjes (verplicht vanaf 8 jr.)

Voor grotere flexibiliteit en voor weerstandstrainingen wordt er gewerkt met gewichtjes die maximaal 500 gram per stuk wegen. De gewichtjes moeten met klittenbanden vast gezet kunnen worden aan pols en enkel.

Waar te koop

https://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoekresultaten/Ntt/enkelgewichten%2B0%2B5%2Bkg/N/0/Nty/1/search/true/searchType/qck/suggestedFor/enkelge/originalSearchContext/media_all/originalSection/main/defaultSearchContext/media_all/sc/media_all/index.html

Klein materiaal ehbo (verplicht)

De turnster draagt zelf zorg voor pleisters i.v.m. kleine wondjes. Overige noodzakelijke EHBO materialen worden door de vereniging verzorgd.

Sporttape

De turnster neemt zelf sporttape (breed) mee. Deze zijn te verkrijgen bij de drogist. Liever geen sporttape van Action gebruiken. De tape ondersteunt slecht en plakt niet goed. Op wedstrijden is witte tape niet toegestaan behalve als deze huidskleur heeft. Deze is vaak niet standaard opgenomen in het assortiment van de drogist. Vraag er naar in voorkomende gevallen.

Waar te koop

http://kringelsport.nl/contents/nl/d231_Medisch_.html

https://www.bol.com/nl/p/hansaplast-sport-tape-breed-10m/9200000005187418

Plantenspuit

De brugliggers moeten voorbereid worden op de elementen die de turnster gaat uitvoeren. Soms de brugliggers stroef of glad. De turnster zorgt er voor dat met water en magnesium de liggers optimaal gebruikt kunnen worden. Op trainingen is het meenemen van een plantenspuitje verplicht. Op de wedstrijden is deze aanwezig.

Waar te koop

https://www.kapperskorting.com/comair-waterspuit-bolletje-300ml.html

Tasje

Zorg dat de turnmaterialen in een tasje worden bewaard. Als de turnmaterialen geschikt zijn voor de turnster, geef duidelijk aan dat het eigendom is van de turnster om miscommunicatie te voorkomen. Na afloop van de trainingen worden alle materialen opgeborgen in het tasje en meegenomen. Zorg er voor dat het tasje ook meegenomen wordt naar wedstrijden.

Waar te koop

http://www.turnpakjesjl.nl/product-categorie/turntasjes

Wedstrijdkleding

Op wedstrijden turnt in een verenigingspakje. Neem direct contact op met de turncoördinator@tigaleek.nl in verband met de bestelling. TIGA heeft geen paspakjes. Vraag aan een medeturnster of je het pakje van haar mag passen. De maatvoering staat in het turnpakje  en geef deze door aan de turncoördinator. Vanaf twee bestellingen worden pakjes ingekocht. De kosten worden eenmalig van uw rekening afgeschreven. Bij het aangaan van het selectielidmaatschap gaat u akkoord met deze voorwaarde.

Bijpassend broekje

Bij het aanschaffen van het turnpakje kan er een bijpassend broekje worden besteld. Dit is niet verplicht maar is meer uit esthetisch oogpunt erg mooi. U kunt bij de bestelling aangeven of de naam van uw turnster op de achterzijde van het broekje geprint kan worden. De extra kosten komen voor eigen rekening. In bijzondere gevallen is het toegestaan om met een broekje te turnen. Dit broekje moet dan wel passend bij het wedstrijdpakje zijn!

Opkruipen turnpakje

Turnpakjes zijn vrij hoog opgesneden. Veel (oudere) turnsters ervaren dit als onprettig met name bij wedstrijden. Om dit te voorkomen is er een lijm ontwikkeld die dit voorkomt. In bijzondere gevallen en op lagere regionale niveaus voor senioren is het toegestaan om met een broekje te turnen. De kleurstellingen tussen het turnpakje en het broekje moeten hetzelfde zijn!

Waar te koop

https://www.lamers-turnsport.com/Turnpakjes-lijm/-Pakjeslijm/Huidvriendelijke-Pakjeslijm/-Kledinglijm-/-Juzo-huidlijm-/Sigvaris-huidlijm/www.juzohuidlijm.nl/-www.sigvarishuidlijm.nl/steunkousen-compressiekousen-knieverbanden-adhesive-lotion-huidlijm

Consumentenkoop

Volgens de regels van de consumentenkoop mogen de aangeschafte materialen binnen 6 maanden na de aankoop bij een gebrek teruggestuurd worden. U hoeft het gebrek niet aan te tonen. Als het product binnen zes maanden na aflevering kapot gaat of een mankement vertoont, wordt op grond van de wet vermoed dat het product al bij aflevering niet aan het conformiteitsvereiste voldeed. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het product niet door een fabricagefout, maar door verkeerd, abnormaal of onkundig gebruik van uw kant kapot is gegaan (artikel 7:18 lid 2 Burgerlijk Wetboek).

Conformiteitsvereiste

Een wettelijke verplichting dat een afgeleverde zaak die eigenschappen moet bezitten die verwacht mogen worden op grond van de overeenkomst

Eten & drinken

Turnster neemt een bidon met water mee (liever geen pakjes drinken omdat dit in een keer op gedronken wordt en met een volle buik trainen is niet prettig). Bij iedere toestelwisseling kan de turnster een korte pauze houden. Tijdens de langere pauzes kan de turnster een broodje eten of stukjes fruit, groente, etc. Beperk het gebruik van suiker omdat de bloedsuikerspiegel daardoor te veel fluctueert.

Voor aanvang van de training wordt de turnster gevraagd licht te eten. Veel sporters krijgen zijsteken als te veel eten en/of drinken waardoor er niet goed mee gedaan kan worden met de warming up.

Eet- en drinkregels gelden ook voor de wedstrijden.